De kracht van persoonlijkheidsassessments: Een diepgaande blik op de PAPI 3-vragenlijst (2024)

Auteur: Floor Hendriks | Published on: maandag 17 april 2023 | Last updated on: donderdag 20 april 2023

In de hedendaagse concurrerende arbeidsmarkt is het voor organisaties van essentieel belang om de juiste mensen op de juiste posities te plaatsen. Persoonlijkheidsassessments, zoals de PAPI 3-vragenlijst, spelen een cruciale rol bij het identificeren van de unieke kenmerken van individuen en het begrijpen van hoe deze kenmerken van invloed zijn op hun werkprestaties. In dit artikel nemen we een diepgaande blik op de PAPI 3-vragenlijst, de theoretische basis, de zeven hoofddomeinen die het meet en hoe organisaties de test effectief kunnen gebruiken voor werving, loopbaanontwikkeling en teambuilding.

Inleiding tot de PAPI 3-vragenlijst

De PAPI 3, of “Personality and Preference Inventory,” is een psychometrische test ontwikkeld door Talogy, voorheen Cubiks, een internationaal HR-adviesbureau. De vragenlijst is gebaseerd op het normatieve model, wat betekent dat de resultaten van een individu worden vergeleken met die van een normgroep. De PAPI 3 meet 20 persoonlijkheidskenmerken die zijn gegroepeerd in zeven hoofddomeinen: invloed, relaties, denkstijl, structuur, motivatie, veerkracht en besluitvorming.

De zeven hoofddomeinen van de PAPI 3

  1. Invloed, meet de mate waarin iemand graag invloed uitoefent op anderen, zijn of haar omgeving en uitkomsten. Dit is belangrijk voor rollen waarin onderhandeling, overtuiging en leiderschap vereist zijn.
  2. Relaties, meet de mate waarin iemand graag met anderen samenwerkt en sociale contacten onderhoudt. Dit kan van invloed zijn op hoe effectief iemand is in teamverband en hoe goed hij of zij relaties opbouwt met collega’s en klanten.
  3. Denkstijl, meet de voorkeuren van een individu voor analytisch en conceptueel denken, en hoe iemand informatie verwerkt en beslissingen neemt. Dit is van belang voor functies die probleemoplossing, strategisch denken en gegevensanalyse vereisen.
  4. Structuur, meet de mate waarin iemand de voorkeur geeft aan orde, planning en het volgen van regels en procedures. Dit kan aangeven hoe georganiseerd en gedisciplineerd iemand is in zijn of haar werk.
  5. Motivatie, meet de mate waarin iemand gemotiveerd is door uitdagingen, prestaties, macht en erkenning. Dit kan invloed hebben op iemands ambitie, doorzettingsvermogen en prestatiegerichtheid.
  6. Veerkracht, meet de mate waarin iemand omgaat met druk, stress en verandering. Dit is cruciaal voor rollen met hoge eisen en veranderlijke omstandigheden.
  7. Besluitvorming, de voorkeuren van een individu voor het nemen van beslissingen, zoals snelheid, zorgvuldigheid en het betrekken van anderen. Dit kan een impact hebben op hoe effectief iemand is in het maken van besluiten en het aansturen van projecten.

Implementeer de PAPI 3-vragenlijst in uw organisatie

De PAPI 3-vragenlijst biedt organisaties waardevolle inzichten in de persoonlijkheid en werkvoorkeuren van hun medewerkers, wat kan leiden tot beter geïnformeerde beslissingen over werving, loopbaanontwikkeling en teamdynamiek. Het gebruik van de PAPI 3 kan helpen bij het creëren van effectievere en productievere teams, het verminderen van personeelsverloop en het verbeteren van de algehele prestaties van de organisatie.

Als u geïnteresseerd bent in het benutten van de kracht van de PAPI 3-vragenlijst voor uw organisatie, nodigen wij u uit om onze webshop te bezoeken. Daar vindt u meer informatie over de PAPI 3 en andere waardevolle persoonlijkheidsassessments die u kunnen helpen bij het optimaliseren van uw personeelsbestand. Neem vandaag nog de eerste stap naar het versterken van uw team en het verbeteren van de prestaties van uw organisatie door de PAPI 3-vragenlijst te implementeren.

Bezoek onze webshop

Bezoek onze webshop en ontdek hoe de PAPI 3-vragenlijst en andere psychometrische instrumenten uw organisatie kunnen helpen bij het bereiken van succes. Grijp deze kans om de volledige potentie van uw medewerkers te benutten en laat uw organisatie groeien en bloeien met behulp van onze betrouwbare en effectieve assessmenttools.

De kracht van persoonlijkheidsassessments: Een diepgaande blik op de PAPI 3-vragenlijst (1)

Floor Hendriks

Floor heeft een royale ervaring in het adviseren en implementeren van (online) HR instrumenten en diensten. Al meer dan tien jaar specialiseert hij zich in het benutten van online assessments en tools voor talent management uitdagingen in de HR cyclus met als doel de prestaties van medewerkers en organisaties te verhogen.

Relevante berichten
  • Met welke HR instrumenten selecteer je het beste personeel?
  • Zo voorkom je (onbewuste) discriminatie bij sollicitaties
  • De rol van Facet5 bij het bevorderen van effectief…
  • 360 graden feedback helpt leidinggevenden én medewerkers
  • Van Quiet Quitting naar Joyful Joining: zo pak je…
Meest recent
  • Waarom zelfinzicht onmisbaar is bij organisatorisch leiderschap
  • Maak teamontwikkeling krachtiger met het Lencioni model
  • Werk aan team- en talentontwikkeling met de 9 box
  • Vragenlijst en interviewtechnieken cruciaal voor objectievere selectiegesprekken
  • Big50 persoonlijkheidstest aanjager voor verbindend leiderschap
  • Tijd voor een moderne gesprekscyclus? Dit heb je nodig!
OP DE HOOGTE BLIJVEN?
De kracht van persoonlijkheidsassessments: Een diepgaande blik op de PAPI 3-vragenlijst (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5716

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.